tisdag 4 oktober 2011

Ljus

Har ni tänkt på vad ljus kan göra för ett rum, såväl ute som inne?

Man kan skapa en steril, ren känsla i ett sjukhus genom att använda kallt vitt ljus som balanserar på gränsen till blått, man kan framhäva värmen i ett hem med ett varmt ljus som lyfter fram röda, gula och bruna toner. Likväl som ett krispigt rent ljus som är relativt neutralt i tonen kan få vitt och kalla färger som grått och svart att gnistra:













* Kök i huvudsak Vitt och ljusgrått belyst med produkter från Elektro Elcos varumärke Hide-a-lite (www.hidealite.se) Neutral vitt ljus som fint framhäver kökets färger.

Bilden ovan kan jämföras med ett kök som också är vitt men som ljussatts med varmt ljus...
















Man kan med hjälp av accenter och ljuseffekter skapa fler dimensioner i ett rum, ljuset kan få ett litet rum att kännas större man kan ge ett tak mer ljus och få rummet att kännas som det blir rymligare och får mer atmosfär.

Visste ni att vi i Norden och i den kallar länderna i Europa vill ha varmt, gul/vitt ljus (tänkt klassisk glödlampa) men att man i de flesta varmare länder helt föredrar kallt vitt ljus? Detta för att ljusets färg rent faktiskt påverkar om vi upplever ett rum varmt eller kallt, tänk vad ens sinnes intryck kan påverka likväl som ens fysiska intryck, kanske funkar likt placebo, tanken och sinnets kraft är gäckande! Så tänk gärna på det när ni köper belysning nästa gång :)

Detta var lite i korthet om ljus idag, jag kommer med tiden att lägga upp fler bilder och ge handfasta tips inom ämnet Ljusdesign, dem kan ni lita på då det är ljusdesign jag jobbet med, belysning av villor, restauranger, hotell trädgårdar etc.

Håll utkik!

XoXo
Kim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar