onsdag 5 oktober 2011

Färganalys: är du vinter, sommar, vår eller höst?


Ett annat inresse jag har är kläder och makeup, jag har tidigare jobbat i klädbutik och då skaffat mig ett öga för vem som passar i vad både vad gäller form och färg, detta avsnitt handlar just om färger du passar i, enjoy and Get Inspired!
Färganalys innebär kortfattat om att finna och sedan förstärka sina egna färger. Genom olika metoder och teorier finner man sin färgskala som är uppdelad efter årstiderna i vinter, vår, sommar och höst. När man vet sin årstid och färger kan man därefter förstärka dessa med hjälp av kläder och smink. På så sätt når man harmoni i sin stil, shopping blir enklare och görs det rätt blir man, och känner sig, garanterat snyggare! Rätt färger kan få dig vackrare, medan fel färger kan få dig att se blek och glåmig ut.
Det som avgör vilken färgskala och årstid man tillhör är främst ögonfärg, hårfärg och hudton. Det första steget, innan man avgör vilken årstid man tillhör, är att ta reda på om man har en varm eller kall hudton. Tänk på att alla hudtoner, ljusa som mörka, kan både vara varma och kalla. En enkel och vanlig metod är att undersöka om man passar bäst i silver eller guld. Ett annat sätt att ta reda på om man är varm eller kall är att ta ett tyg i starkt rosa och ett tyg i orange och hålla dessa framför ansiktet. Om du ser bäst ut i orange är du varm, men om du ser bäst ut i rosa är du kall.

En varm hudton klär bäst i guld. Hudtonen går mot oliv/gult/orange/guld/beige och venerna på handledens insida går åt grönt. En person med varm hudton blir lätt fräknig och/eller brun i solen. Håret är svart, brunt, kastanj, kopparfärgat, rödlätt, varmt- eller gyllenblondt. Ögonen är oftast bruna, hasselnötsfärgade, gröna, blågröna eller turkosa.

En kall hudton klär bäst i silver. Hudtonen går mot rosa istället för mot gult och venerna på handledens insida går åt blått. En person med kall hudton blir inte lätt brun i solen utan bränner sig lätt. Håret är isigt blondt, mellanblondt, askblondt, råttfärgat, brunt eller svart. Ögonen är oftast ljusgröna, gröna, hazelbruna, blågrå, blå eller isblå.

Efter man tagit reda på om man tillhör den varma eller kalla kategorin är det dags att ta reda på vilken årstid och färgskala man tillhör! Vinter och sommar är kalla, medan vår och höst tillhör den varma kategorin. De flesta färger finns i alla årstider, men färgnyanserna varierar från årstid till årstid!


Du som är VINTER tillhör den kalla kategorin enligt ovan. Vintern kännetecknas av kontraster. Det är alltså stor skillnad mellan vinterns hårfärg, hudton och ögonfärg. Hon eller han har exempelvis svart hår, ljus hy som drar åt rosa med isblå ögon. En vinter passar bäst i klara, intensiva, starka och isiga färger. Svart, vitt, isblått, ceriserosa, chockrosa, isigt gult, silver och isigt rosa. Undvik jordtoner såsom orange, guld, mossgrönt och brunt som inte gör dig rättvisa!



Du som är SOMMAR tillhör också den kalla kategorin enligt ovan. Tvärtemot vintern har sommaren låg kontrast mellan hårfärg, ögonfärg och hudton. En sommar har exempelvis askblondt hår, blågröna ögon och ljus hy som drar åt det rosa. En sommar passar bäst i skira, lite dämpade färger och gärna neutrala, mjuka färger med kalla undertoner. Exempel på dessa är ljusblått, lavendel, silver, kall lila, kall rosa, plommon och blekgult. Undvik jordfärger, svart, rött, cerise och andra intensiva nyanser eftersom de ser för hårda ut på en sommar!



Du som är VÅR tillhör den varma kategorin enligt ovan. En vår har exempelvis gyllenblondt hår, turkosa ögon och ljus hy som drar åt det gula. Eller rött hår, blågröna ögon och ljus hy som drar åt det gula. En vår passar bäst i fräscha färger och kan bära bleka, mjuka färger. Exempel på dessa är persika, kamel, gyllenbrunt, guld, ljusgrönt, crémevitt och korall. Undvik färger som är för mörka. Om du vill bära vitt, välj en nyans som går åt créme eller elfenben för att se så fräsch ut som möjligt!




Du som är HÖST tillhör också den varma kategorin enligt ovan. En höst har exempelvis varm, guldig hudton, kopparrött hår och bruna ögon, eller olivhy, kopparfärgat hår och gröna ögon. En höst passar bäst i gyllene, kryddiga, jordiga färger och kan bära både rika och dämpade varma färger. Exempel på dessa är kamel, orange, mossgrönt, guld, brunt, beige och tomatrött. Undvik kalla pasteller som får dig att se glåmig ut!






Den varma färgskalan.                                Den kalla färgskalan.

XoXo
Kim

Ps. här kan du göra ett test som säger sig kunna avgöra vilken typ du är om du tycker det är svårt att bena ut själv : http://home.swipnet.se/anemon/snabbtest.html ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar